Bumerang - Yazarkafe

NEYİ, NASIL SAKLAMAK GEREKİR ?


Merhaba değerli okuyucular!

Bu hafta pek çoğumuzun doğru bildiği yanlışları sizlerle paylaşmak istiyorum

Hepimiz bir şekilde gördüğümüz ya da alışık olduğumuz bir biçimde buzdolabına gıdalarımızı saklıyoruz. Kimi buzluktan çıkardığı donmuş eti musluğun altında sıcacık suyla çözdürmeye çalışıyor, kimi yumurtaları raflara diziyor. Peki ama bunların doğrusu nasıl olmalı? Gelin birlikte inceleyelim.

Öncelikle buz dolabının üst rafından bahsedelim. Üst raf, buzdolabının en soğuk rafıdır. Buzdolabı içerisindeki sıcaklık üst raflardan alt raflara doğru düşmektedir. Bu özellik sebebi ile en üstteki raflara çabuk bozulabilecek gıdaları koymamız doğru olur. Et, tavuk ve balık gibi gıdalarımızı burada iyi ambalajlanmış bir şekilde saklarsak hem aşağıdaki gıdalara suyu akmaz ve çabuk bozulmalarına sebep olmaz hem de gıdaların besin değerleri korunmuş olur.

Orta raftan bahsedecek olursak, bu bölümde daha çok pişmiş yemeklerimizi muhafaza etmek için kullanmak akıllıca olacaktır. Pişmiş yemeklerle birlikte sandviç, yoğurt, hazırlanmış salata ve kahvaltılıklar gibi "taze" ürünler de bu rafta muhafaza edilebilir.

Alt raf ele alındığında bu bölüme hassas meyve-sebzelerin konulması tercih edilir. Çoğumuz sebzeleri poşetleriyle buzdolabına koymayı tercih ederiz. Oysa poşetten sebzeye sürekli bir plastik geçişi olduğundan sebzeyi poşetinden çıkarıp yerleştirmemiz gerekmektedir. Yeşil yapraklı sebzeler kağıt havluya sarılarak ya da su dolu bir bardağın içine konularak saklanması daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

Buzdolabında pişmiş ve pişmemiş etlerin yan yana durması oldukça sakıncalıdır ve birbiriyle temasından kaçınılması gerekmektedir. Çünkü çiğ et hızlı bakteri üretimine sahiptir ve piştiğinde bakteriler ortadan kalkar ancak onu henüz çiğken diğer besinlerle aynı yere koyarsak bakterilerde haliyle diğer besine misafirliğe giderler :)

Gelelim yumurtalara.. Eminim ki hepimiz alışverişten döner dönmez o canım yumurtaları kutularından çıkarıp buzdolabı raflarına ya da güzel bir kaseye yavaşça diziyoruzdur. Peki size bu durum bakteri üretimini doğrudan destekliyor desem ? Öyleyse ne yapmamız gerekiyor ? Yumurtanın kendisi kadar kabuğu da ciddi anlamda bakteri teşkil ediyor bu yüzden yumurtayı kendi kutusunda saklamamız gerekiyor. Bu durumda buzdolabında ki yumurta raflarına veda etmenin zamanı gelmiş oluyor. Hoşçakal yumurta rafları! Ve unutmadan söyleyelim. Yumurtaya dokunduğumuz zaman veya kırdıktan sonra mutlaka ellerimizi sabunlu su ile dezenfekte etmemiz gerekiyor.

Derin dondurucudan et alıp yemek yapmak istiyoruz ve acelemiz var diyelim, peki bu durumda ne yapmak doğru olur? Tabi ki bir koşu sıcak suyun altına eti atıp çözdürmemiz değil! Burada muhafaza edilen yiyecekleri doğru şekilde çözdürmek çok önemli. Kesinlikle kalorifer üstünde, oda sıcaklığında ya da sıcak su altında çözdürmemeliyiz. Doğrusu ise şu: buzdolabının alt raflarında suyu sızdırmayacak uygun kaplar içinde çözdürmek. Benim gibi yemek düşkünüyseniz ve "Kim bekleyecek ya ölüyorum açlıktan" diyorsanız da sıcak su yerine soğuk suda çözdürmek daha doğru bir adım olacaktır.

Canınız dondurma çekti, emin adımlarla dolaba gittiniz, kapağını açtınız bir baktınız koskoca dondurma kabı size bakıyor. İçinizi bir mesutluk sararak kaba doğru yöneldiniz bir baktınız ki ne göresiniz? Anneciğinizin elleriyle sardığı sarmalar kuzu gibi yatıyor :) Anneler başımızın tacıdır fakat dondurma ya da yoğurt kaplarında yemek saklamak çok sakıncalıdır. Neden mi ? En önemli nedeni şu; plastik kaplar sağlıksızdır üstelik üzerilerinde yazan son kullanma tarihi kaplar için de geçerlidir. Bu tarihi geçerseniz kabın içerisine koyduğunuz yiyecek-içeceklere de plastik geçişine izin vermiş olursunuz. İşte bu nedenle cam kavanoz kullanmanızı öneririm.

Buz dolabında veya dışarıda ki yiyecekleri saklamak için en sağlıklı malzeme camdır. Yiyecek saklamak için alüminyum ya da plastik tercih etmek yerine cam kaplar tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Fakat her zaman cam şişeler-kavanozlar kazanacak diye bir kaide söz konusu değildir. Bir istisnai durum var ki o da sütler. Sütlerin kendi kutularında saklanması tercih edilir. Daha sağlıklı diye cam kavanoza koymak sahip oldukları B2 vitamininin kaybına sebep olabilir.

Bugün doğru bildiğimiz yanlışları sizlerle paylaştım. Siz de günlük hayatınızda bunu uygulayın, uygulatın. Merak ettiklerinizi lütfen sormaktan çekinmeyin. Bir başka yazımızda görüşmek üzere :)




Yorumlar

Popüler Yayınlar